Psychomotorische therapie



Praktijkvoorbeelden


Een sessie uit de praktijk: weer voelen door te vertragen
B kan prima vertellen dat hij rustiger aan zou moeten doen na wederom een werkweek van 70 uur. Toch stapt hij een week later zijn eigen sneltrein weer in wachtend tot hij vanzelf tegen het perron aan knalt en tot stilstand komt. Aangezien PMT onder andere gebruik maakt van ervaringsgericht leren, kreeg B de volgende opdracht: met een blinddoek voor, via twee stoelen op een tafel gaan staan en daar vervolgens weer vanaf stappen.

Met de nodige risico’s en volledig erop vertrouwende dat de stoelen stevig genoeg waren, staat B na nog geen 10 seconden met een glimlach aan de andere kant. “Zo dat ging maar net goed” zegt B. “Vond jij dit eigenlijk een spannende opdracht?’’ vroeg ik hem. ‘’Nee niet echt geloof ik’’ ‘’Nou ik wel’’ antwoordde ik terug.

De tweede opdracht die B kreeg was precies dezelfde als de vorige, maar dan op een aanzienlijk lager tempo uitgevoerd. B begint zwaarder te ademen en vraagt mij of ik de kachel heb aangezet, terwijl de stoel piept en kraakt. Bij het opstappen van de 2de stoel op de tafel moet hij zijn evenwicht weer hervinden. Hij voelt de spanning in zijn buik en geeft aan dat het toch best een spannende opdracht is.

Nadat B opgelucht zijn blinddoek afdoet merkt hij pas hoe moe hij eigenlijk is. “Vandaag maar wat eerder naar huis” zegt hij na een flinke gaap.
 Weer voelen door te vertragen

Doorbreken van oude patronen
“S houdt het trapkussen in haar handen om de stoten op te vangen van de therapeut. Op het moment dat de stoten het kussen raken sluit ze haar ogen, houdt haar adem in en doet een stap naar achter. Totdat ze uiteindelijk niet verder naar achter kan en met haar rug tegen de muur komt te staan. S voelt zich machteloos en zegt: “zie je wel ik ben niet sterk genoeg”. Deze overtuiging is ontstaan in haar jeugd waarin ze veel onveiligheid heeft gekend. S is in de PMT gaan oefenen met het aannemen van een stevige houding en het inzetten van tegenkracht. De overtuiging paste misschien wel bij toen, maar niet meer bij wie ze nu is en wil zijn. Ze voelt dat ze krachtig genoeg is om met de druk van de therapeut om te kunnen gaan. S heeft deze ervaring kunnen vertalen naar haar werk, waar ze steeds vaker haar visie en mening durft te verkondigen vanuit een stevige houding.”

Leren luisteren naar je lichaam
“R doet alles met 100% overgave en lijkt onvermoeibaar. Tot hij met een burn-out thuis is komen zitten. R leert tijdens de PMT contact te houden met zijn lichaam tijdens het doen van inspannende activiteiten. R kan hierdoor zijn naderende fysieke grens beter leren aanvoelen. Dat hij op 75% inzet ook productief kan zijn was een openbaring voor hem

Pijn en het brein
Wist je dat lichamelijke schade en emotionele schade dezelfde neurale paden in de hersenen activeren? Wanneer een emotie zijn weg niet naar buiten kan vinden, dan kan het brein een alarmsignaal afgeven in de vorm van pijn. Zo kan het zijn dat je chronische pijnklachten ontwikkelt zonder dat er daadwerkelijk iets “stuk” is in je lichaam. Maar die pijn is er toch echt! De onzekerheid van het niet weten waar de pijn vandaan komt en of je er ooit vanaf komt, zorgt vaak voor stress, angst en gepieker. Laten deze factoren nu juist het “pijn-pad” in je brein weer activeren. Je gaat activiteiten vermijden waarin je stress of pijn hebt ervaren en voor je het weet bevindt je je in een vicieuze cirkel.

De reden van jouw klachten zijn niet dat je zwak, incompetent of gek bent, maar een teken dat je menselijk bent. Het woord E-motion zegt het al en betekent letterlijk energie in beweging. Dit is precies wat wij in Psychomotorische therapie gaan doen. Door te voelen leer je je emoties herkennen en begrijpen, waarna de vastzittende emotie in beweging naar buiten kan komen. Staak het gevecht en start met zelfcompassie zodat je brein het alarm weer kan uitzetten.

Oude pijn leren loslaten
C heeft al vijf jaar last van terugkerende hoofdpijnklachten en werd daar moedeloos van. Tijdens de therapie vertelde ze dat haar baas het bloed onder haar nagels vandaan haalt. “Hij ziet mij niet staan en hij luistert niet naar mij” . Ik vroeg C om contact te maken met deze boosheid  en te voelen welke beweging ze wilt maken vanuit deze boosheid. “Ik wil een schop geven”. Ik houd het trapkussen tegen mijn bovenbeen en nodig C uit om deze schop te geven. C schopt, staat stil en ademt diep in en uit. Ik vraag haar wat er opkomt in haar lijf  en ze begint te huilen.” Hij heeft ons gewoon in de steek gelaten die lul”. Verdriet maakt plaats voor boosheid waarop C ook uiting aan de boosheid naar haar vader geeft die ze al zo lang heeft vastgehouden. 

Op het moment dat de wegedrukte boosheid in haar bewustzijn dreigde te komen, gaf haar brein een pijnsignaal af om haar te beschermen. Dit is nu niet meer nodig waardoor de hoofdpijn aanvallen bijna niet meer voorkomen. 

Acceptatie 
“H heeft een CVA gehad en heeft last van angst en stemmingsklachten. Wanneer ik H aan het begin van de sessie vroeg hoe de week voor hem is geweest, sloeg hij steevast zijn armen over elkaar heen, draaide hij zijn rechter been om zijn linker been en duwde hij zijn bovenlichaam naar achter. Vanuit deze houding kwam H steevast met hetzelfde verhaal, dat alles alleen maar slechter gaat, met de afsluitende vraag hoe ik dit voor hem zou gaan oplossen. In beweging komen vanuit deze houding dat ging niet lukken. Deze houding symboliseerde namelijk weerstand en was terug te brengen naar zijn jeugd waarin veel voor hem werd bepaald.
Door te experimenteren met een andere meer open houding ontstond er geleidelijk meer ruimte voor zijn gevoelswereld en ook de lichtpuntjes in de week. Het lukt H steeds beter om ondanks zijn angsten in beweging te komen en de kleine succesjes te herkennen. “Mijn familie vind dat ik meer levenslust uitstraal en initiatieven toon”. Op de vraag of hij dit zelf ook zo ervaart, antwoord H: ”Hmm misschien een klein beetje, maarrr”, waarop zijn rechter been een beweging maakt naar zijn linker. H zet zijn rechterbeen weer op de grond en glimlacht.

H is in beweging.”

Contact
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat PMT Amsterdam voor jou kan betekenen of wil je meteen een intake inplannen? Neem dan vooral contact op met Thijs Moll en stuur een mail naar info@pmtamsterdam.nl

Wanneer je besluit om therapie te gaan volgen bij PMT Amsterdam dan starten we altijd met een intake. Tijdens deze intake bespreken we de factoren die mogelijk van invloed zijn op jouw klachten en leg ik uit hoe het therapieproces er in grote lijnen uit komt te zien. Er wordt ook tijd besteed aan het vormgeven van jouw persoonlijke doelen voor de therapie en maken we deze concreet en meetbaar. 

Het aantal sessies hangt af van de complexiteit van de hulpvraag en de tijd die jij wilt investeren. Je kunt voor 5-10 of 15 sessies kiezen en indien wenselijk zijn langere trajecten ook mogelijk.