Psychomotorische therapie

Wat houdt Psychomotorische therapie precies in?

Psychomotorische therapie is een lichaamsgerichte, bewegingsgerichte en ervaringsgerichte therapie. Waar het brein vaak nog aan het bedenken is wat het antwoord zou moeten zijn, vertelt je lichaam/ lichaamstaal vaak al wat het antwoord is. Psychomotorische therapie richt zich in eerste instantie op de antwoorden gegeven door het lichaam, om van daaruit toe te werken naar het echte verhaal. Je lichaam is namelijk een waardevol en belangrijk instrument, dat jou de hele dag door vertelt waar jij behoefte aan hebt en waar jouw grenzen liggen. PMT helpt je door het doen van oefeningen stil te staan bij wat je lichaam je vertelt en hoe deze signalen samenhangen met wat je denkt en doet. Je kan zo tot nieuwe inzichten komen. Door te oefenen met ander gedrag kun je vervolgens oude patronen gaan doorbreken en doen wat belangrijk voor jou is.

“Rob (51 jaar) doet alles met 100% overgave en lijkt onvermoeibaar. Tot hij met een burn-out thuis is komen zitten. Rob leert tijdens de PMT contact te houden met zijn lichaam tijdens het doen van inspannende activiteiten. Rob kan hierdoor zijn naderende fysieke grens beter leren aanvoelen. Dat hij op 75% inzet ook productief kan zijn was een openbaring voor hem

Wat gaan we doen tijdens een PMT-sessie?

Tijdens de PMT komen we in beweging door het doen van oefeningen en richt de Psychomotorisch therapeut zich ten eerste op jouw beweeggedrag, lichaamshouding, lichaamstaal en lichaamsbeleving. Samen staan we stil bij deze aspecten en hoe deze in relatie staan tot jouw denken, voelen, gedrag en jouw hulpvraag. Zo leer je jezelf steeds beter kennen en kun je tot nieuwe inzichten komen. Je kan vervolgens in een veilige omgeving oefenen met nieuw gedrag, waarna toegewerkt wordt naar gedragsverandering in de situaties waarin jij vastloopt.
De oefeningen worden speciaal voor jou op maat gemaakt zodat jouw thema’s aan bod komen. Psychomotorische therapie maakt gebruik van werkvormen uit zelfverdedigingssporten, sport & spel, balans en evenwicht, metaforisch en symbolisch werken en van mindfulness en ontspanningstechnieken.

“Sacha (41 jaar) houdt het trapkussen in haar handen om de stoten op te vangen van de therapeut. Op het moment dat de stoten het kussen raken sluit ze haar ogen, houdt haar adem in en doet een stap naar achter. Totdat ze uiteindelijk niet verder naar achter kan en met haar rug tegen de muur komt te staan. Sacha voelt zich machteloos en zegt: “zie je wel ik ben niet sterk genoeg”. Deze overtuiging is ontstaan in haar jeugd waarin ze veel onveiligheid heeft gekend. Sacha is in de PMT gaan oefenen met het aannemen van een stevige houding en het inzetten van tegenkracht. De overtuiging paste misschien wel bij toen, maar niet meer bij wie ze nu is en wil zijn. Ze voelt dat ze krachtig genoeg is om met de druk van de therapeut om te kunnen gaan. Sasha heeft deze ervaring kunnen vertalen naar haar werk, waar ze steeds vaker haar visie en mening durft te verkondigen vanuit een stevige houding.”

“Henk heeft een CVA gehad en heeft last van angst en stemmingsklachten. Wanneer ik Henk aan het begin van de sessie vroeg hoe de week voor hem is geweest, sloeg hij steevast zijn armen over elkaar heen, draaide hij zijn rechter been om zijn linker been en duwde hij zijn bovenlichaam naar achter. Vanuit deze houding kwam Henk steevast met hetzelfde verhaal, dat alles alleen maar slechter gaat, met de afsluitende vraag hoe ik dit voor hem zou gaan oplossen. In beweging komen vanuit deze houding dat ging niet lukken. Deze houding symboliseerde namelijk weerstand en was terug te brengen naar zijn jeugd waarin veel voor hem werd bepaald.
Door te experimenteren met een andere meer open houding ontstond er geleidelijk meer ruimte voor zijn gevoelswereld en ook de lichtpuntjes in de week. Het lukt Henk steeds beter om ondanks zijn angsten in beweging te komen en de kleine succesjes te herkennen. “Mijn familie vind dat ik meer levenslust uitstraal en initiatieven toon”. Op de vraag of hij dit zelf ook zo ervaart, antwoord Henk: ”Hmm misschien een klein beetje, maarrr”, waarop zijn rechter been een beweging maakt naar zijn linker. Henk zet zijn rechterbeen weer op de grond en glimlacht.

Henk is in beweging.”

Contact
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat PMT Amsterdam voor jou kan betekenen of wil je meteen een intake inplannen? Neem dan vooral contact op met Thijs Moll en stuur een mail naar info@pmtamsterdam.nl. Je kunt er ook voor kiezen om eerst vrijblijvende kennismaking te maken (max 30 minuten). Je kan dan besluiten of je in behandeling wil komen bij PMT Amsterdam.

Wanneer je besluit om therapie te gaan volgen bij PMT Amsterdam dan starten we altijd met een intake. Tijdens deze intake bespreken we de factoren die mogelijk van invloed zijn op jouw klachten en leg ik uit hoe het therapieproces er in grote lijnen uit komt te zien. Tijdens de intake bespreken we ook jouw persoonlijke doelen voor de therapie en maken we deze concreet en meetbaar. 

Het aantal sessies hangt af van de complexiteit van de hulpvraag en de tijd die jij wilt investeren. Je kunt voor 5-10 of 15 sessies kiezen en indien wenselijk zijn langere trajecten ook mogelijk